Chefer pas på - Fællesklubben på Danfoss

Gå til indhold

Hoved menu:

 

             

 
 

Chefer - pas godt på jeres vikar….

for lige henne om hjørnet kommer væksten og så skal I, på lige fod med
andre danske virksomheder, ud og tiltrække den arbejdskraft der skal håndtere
væksten og sikre bundlinjen.

 
 
















Her er det ikke nødvendigvis dem der betaler den højeste løn eller har den bedste omdømme der hyrer den arbejdskraft, der skal bruges, men sandsynligvis dem, der tilbyder en fastansættelse. 

Danmarks store udfordring på arbejdsmarked er den høje gennemsnitsalder, som nu er over 50 år. 

De unge under 40 år er dårligt repræsenteret, enten fordi de ikke er fødte eller fordi de ikke er der, hvor det er behov for dem. Ca. 10 % er over 60 år gamle i dag og har i løbet af de næste 2 år mulighed for, at gå på efterløn, når de ellers har tegnet en efterlønsordning.

Tryghed er det der står øverst på listen hos langt de fleste på arbejdsmarked.
Når der ikke er udsigt til en fastansættelse der, hvor de nu er, så er de, de første der vil forlade fabrikken når muligheden på fastarbejde tilbyder sig. 
De er dødtrætte af usikkerheden i ansættelsen og det, ikke at være kreditværdige i banken. 
Ikke at være kreditværdige i banken er nok det der gør mest ondt, man passer sit arbejde på lige fod med alle andre, men er uværdig som kunde.
I 3F i Guderup hører vi utallige udmeldinger om, at virksomhederne fastholder et x-antal vikarer i usikre ansættelsesforhold i et til flere år i træk, hvilket har udløst en bølge af forargelser blandt 3F’s medlemmer.




Virksomhedernes omdømme lider også under vikar problematikken, da det er en generel opfattelse at sådan behandler man ikke folk.

Ser man på medarbejdertilfredsheden på virksomhederne under ”Jeg vil anbefale andre, at søge job hos os”, så er svaret ofte nej.
Omvendt kunne man spørge, hvad er det for et arbejde man vil tilbyde?

Vikar! ”nej tak” - det er jo ikke et drømmejob, man vil anbefale nogen.

Ulven kommer ulven kommer, er den undskyldning virksomhedens cheffer ofte bruger, når de skal forklare, at der er stort behov for fleksibilitet, at man skal være klar, hvis der er ordre nedgang eller hvis der kommer en ny finanskrise.
Man stoler simpelthen ikke på væksten eller fremtiden. Selvom væksten ikke er så stor, som man håbede på, kun ca. 1 %, så er mange nu kommet i arbejde. Ifølge Danmarks Statistik er der et fald på 1.700 arbejdsløse.

At vikar er lig med fleksibilitet er ikke helt korrekt og slet ikke, hvis de har været i samme brugervirksomhed i flere år i træk uden afbrydelse.
Det giver nemlig vikaren en berettiget forventning om at være udsendt til brugervirksomheden indtil videre og dermed har udsendelsen skiftet karakter, da det nu ikke længere er af driftsmæssige årsager man har dem.
Det giver vikaren ret til opsigelsesvarsel i henhold til overenskomsten. Eks. har man haft en vikar fastansat i 3 år i træk, så har vikaren ret til 56 dages opsigelsesvarsel og her må man gætte en gang, hvem vikarbureauerne sender regningen til, når virksomheden sender vikaren hjem. 
Selvom man kun har 14 dages kontrakter i flere år i træk, så tæller de med, når man akkumulerer anciennitet.
Dette er slået fast ved en voldgift og hvor fleksibelt er det så lige med vikarerne?
I Nordborg er over 700 lejligheder blevet bevilliget til nedrivning og flere står tomme. 
Folk flygter fra øen for, at finde lykken andre steder, arbejdsløsheden er lav hos 3F Als. Når væksten kommer, hvor skal arbejdskraften så komme fra?
Hvordan vil man tiltrække/fastholde den arbejdskraft man får brug for?
Tør du så lade være med at fastansætte dine vikarer?
RK


 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu